Zamierzenia

Zamierzenia pracy dydaktyczno – wychowawczej

KWIECIEŃ 2020

Grupa 6 „Sowy”

 

TEMAT TYGDNIA I: WIOSNA

TEMAT TYGODNIA II:  WIELKANOC

TEMAT TYGODNIA III: CZEKOLADA

TEMAT TYGODNIA IV: POWIETRZE, WODA, OGIEŃ, ZIEMIA

TEMAT TYGODNIA V: TAŃCZ, TAŃCZ, TAŃCZ

Umiejętności dziecka zdobywane w kwietniu:

  • Utrwalenie wiadomości o zmianach zachodzących wiosną w przyrodzie
  • Utrwalenie cech charakterystycznych dla pory roku – wiosna, doskonalenie umiejętności wymieniania nazw pór roku i miesięcy
  • Rozwijanie zdolności plastycznych, wyobraźni, dokładności, sprawności manualnej i kreatywności podczas wykonywania prac plastycznych i kart pracy
  • Wykorzystywanie z pomocą i pod nadzorem rodziców nowoczesnej technologii – komputer, internet (np. nauka poprzez oglądanie: filmów edukacyjnych, propozycji ćwiczeń gimnastycznych, zabaw muzyczno – ruchowych i tanecznych, słuchowiska)
  • Rozwijanie wrażliwości słuchowej poprzez słuchanie muzyki klasycznej
  • Zapoznanie ze zwyczajami i tradycjami wielkanocnymi oraz symbolami
  • Doskonalenie umiejętności wypowiadania się na określony temat
  • Kształtowanie postaw kulturalnego zachowywania się przy stole, doskonalenie umiejętności nakrywania do stołu
  • Doskonalenie umiejętności matematycznych: liczenie (dodawanie, odejmowanie), porównywanie liczebności zbiorów, przeliczanie w zakresie 10 i więcej
  • Utrwalanie umiejętności pisania poznanych cyfr
  • Kształtowanie postawy proekologicznej i poszerzanie wiedzy przyrodniczej – zakładanie uprawy roślin
  • Wzbogacanie wiedzy o otaczającym świecie i przyrodzie
  • Doskonalenie myślenia przyczynowo – skutkowego i umiejętności wyciągania wniosków na podstawie obserwowanych eksperymentów
  • Posługiwanie się liczebnikami głównymi i porządkowymi
  • Utrwalanie zasad zdrowego odżywiania
  • Rozwijanie sprawności fizycznej, motoryki dużej
  • Utrwalanie nawyku prawidłowego chwytu pisarskiego, prawidłowej postawy ciała
  • Utrwalanie umiejętności pisania w liniaturze poznanych liter, rysowania szlaczków – rozwijanie koordynacji wzrokowo – ruchowej
  • Doskonalenie umiejętności starannego i dokładnego wycinania nożyczkami
  • Doskonalenie analizy i syntezy głoskowej, sylabowej, czytanie wyrazów
  • Zdobywanie wiedzy na temat pracy cukiernika
  • Zdobywanie wiedzy i umiejętności kulinarnych np. poznanie sposobu robienia czekolady
  • Kształtowanie wrażliwości muzycznej, rozwijanie umiejętności śpiewania, rozwijanie koordynacji ruchowo – słuchowej
  • Rozwijanie spostrzegawczości
  • Zapoznanie z różnymi rodzajami tańca ludowego: polonez, krakowiak, kujawiak, mazur, oberek, rozwijanie umiejętności tanecznych