Zamierzenia dydaktyczno- wychowawcze w grupie 3 „Zajączki”

Marzec 2024

 

  • rozwijanie mowy;
  • zwrócenie uwagi na nagłe zmiany pogody charakterystyczne dla wczesnej wiosny;
  • rozwijanie sprawności manualnej.
  • określanie pogody i nazywanie zjawisk atmosferycznych charakterystycznych dla przedwiośnia;
  • rozwijanie umiejętności matematycznych;
  • rozwijanie sprawności ruchowej.
  • kojarzenie zjawisk atmosferycznych charakterystycznych dla marcowej pogody
  • rozpoznawanie przedmiotów, roślin, zwierząt za pomocą zmysłów: dotyku, smaku, węchu, wzroku, słuchu;
  • powtarzanie z pamięci wierszy, rymowanek, piosenek w połączeniu z ruchem;
  • dotykanie swojego ciała, zabawy z wykorzystaniem palców, dłoni, głowy, ramion itd.; oglądanie siebie w lustrze;
  • ustalanie kolejności wykonywania czynności;
  • ustalanie kolejności zdarzeń (np.: teraz, wcześniej, później);
  • nauka na pamięć krótkich wierszy i piosenek treściowo bliskich dzieciom oraz sytuacjom, z jakimi się spotykają;
  • uczestniczenie w zabawach – rozwiązywanie prostych zagadek;
  • obserwowanie w sposób bezpośredni zmian zachodzących w przyrodzie;
  • obserwowanie zmian zachodzących w przyrodzie przed zbliżającą się wiosną, np.: topnienie śniegu, powracające pierwsze ptaki (bociany), pojawiające się pierwsze kwiaty (krokusy);
  • oglądanie kwitnących roślin; zwracanie uwagi na ich piękno;
  • omawianie życia ptaków wiosną (budowanie gniazd);
  • wskazywanie istotnych różnic pomiędzy dwoma przedmiotami, obrazkami;
  • oglądanie drzew znajdujących się w bliskim otoczeniu;
  • liczenie z wymienianiem kolejnych liczebników głównych; zwrócenie uwagi na rolę ostatniego liczebnika;
  • liczenie palców, przedmiotów itp.;
  • składanie pociętych obrazków w całość według podanego wzoru.
  • zapoznanie z pierwszymi ptakami przylatującymi na wiosnę do Polski;
  • kształtowanie poprawności gramatycznej wypowiedzi ustnej.
  • budzenie zainteresowań dotyczących gliny i produkcji przedmiotów ceramicznych;
  • rozwijanie wrażliwości dotykowej oraz sprawności manualnej.
  • zapoznanie z etapami produkcji chleba i różnymi rodzajami pieczywa wzbogacenie wiedzy na temat budowy owcy;
  • rozwijanie umiejętności manualnych;
  • utrwalenie wiadomości na temat wybranych zawodów i pochodzenia wybranych produktów.
  • zapoznanie z tradycjami wielkanocnymi
  • poznawanie tradycji związanej z przygotowywaniem koszyczka wielkanocnego
Skip to content