W dniu 14 stycznia 2019 r. w Grupie 9 Lwów, grupie 10 Krasnali i grupie Zółwików odbyły się warsztaty żywieniowe pod nazwą Nasz przedszkolak dobrze wie, co jest zdrowe, a co nie.
Zajęcia poprowadziły studentki ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Panie zapytały dzieci co jedzą pomiędzy posiłkami, jakiego rodzaju przekąski. Wyjaśniły, że nie wszystkie przekąski są odpowiednie i zdrowe dla naszego organizmu. Słodkie i słone przekąski mogą powodować bóle brzucha, bóle zębów, złe samopoczucie, senność, brak chęci i siły do zabawy.
Natomiast zdrowe przekąski: owoce, warzywa, orzechy zawierają dużo witamin i innych ważnych składników i powodują, że mamy siłę i energię do zabawy, dobre samopoczucie, ładne włosy, skórę i paznokcie, lepszą pamięć i zdrowe zęby.
Dzieci wysłuchały bajki o superbohaterach, która ukazywała wpływ niezdrowych przekąsek na samopoczucie głównego bohatera. Bajka została połączona z zabawą ruchową.
Były również zagadki kulinarne.
Na sam koniec odbył się warsztat, dzieci wykonały jeżyka i gąsienice z owoców i warzyw. Dzieci najpierw podziwiały swoje dzieła, a później je ze smakiem zjadły.
W dniu 15 stycznia w grupach 5,6,7,8 odbyły się warsztaty żywieniowe ze studentami SGGW pt. Nasza smaczna kasza
Dzieci dowiedziały się o różnych rodzajach kaszy (jaglana, owsiana, gryczana, jęczmienna). Przedszkolaki miały okazję porównać jak wyglądają poszczególne rodzaje kaszy przed i po ugotowaniu. Następnie dzieci przygotowywały samodzielnie dwa rodzaje kaszy – na słodko i na słono.
Agnieszka W.-W.
Natalia Z.