COŚ PYSZNEGO powstało z myślą o umiejętnościach dzieci oraz wiedzy, którą zdobędą poprzez działania praktyczne. Przygotowywanie potraw to w dużej mierze matematyka – choćby odmierzanie płynów, ważenie produktów, dzielenie na części, itp. To także plastyka – poznawanie kolorów. To ćwiczenia małej motoryki poprzez gniecenie ciasta, mieszanie, rwanie na kawałki, nauka posługiwania się nożem. To fizyka – np. rozprzestrzenianie się zapachów a przy tym rozpoznawanie ich. To także chemia – w kuchni zachodzi ogrom reakcji. Tłuszcze, sole, cukry mają swoje wzory chemiczne a przy tym wpływają na smak potraw. To bardzo ciekawe dlaczego w serze są dziury a banan po sąsiedzku z jabłkiem szybciej dojrzewa. To również pole do wykonywania szeregu ćwiczeń logopedycznych – dmuchanie na gorącą potrawę, zlizywanie miodu lub śmietanki z łyżki, oblizywanie ust. Kuchnia to raj dla wszystkich zmysłów – są tam kolory, smaki, zapachy, różnorodność struktur i faktur (skórka kiwi i jabłka to zupełnie inne wrażenia dotykowe) a przy tym okazja, by dzieciom przybliżyć tematy dotyczące oszczędzania żywności, wody, wykorzystywania tego co zostało, segregacji śmieci, konieczności dbania o higienę przygotowywania posiłków, umiejętności korzystania z instrukcji/przepisu i ogrom innych wartości.